Monday, January 30, 2017

5 Soalan Yang Wajib Anda Tanya Diri Anda Tentang Matlamat Simpanan

5 Soalan Yang Wajib Anda Tanya Diri Anda Tentang Matlamat Simpanan

Teks : Rina Haryati Binti Ibrahim
rinaharyati@gmail.com
reenrinaharyati.blogspot.com

"Establishing Long and Short Term Financial Goals. ... Determining what your short-term, mid-term, and long-term personal financial goals are is the first step. Some common financial goals are a dream vacation, a new home, college savings, retirement savings, and an emergency fund."

SOALAN 1:
Apakah yang di maksudkan dengan matlamat menyimpan?

Jawapan:
Matlamat simpanan adalah satu target yang anda secara personal tetapkan sendiri untuk pastikan jumlah simpanan yang anda mahukan tercapai.

SOALAN 2:
Apakah antara contoh-contoh matlamat menyimpan?

Jawapan:
Mana-mana matlamat menyimpan yang boleh membantu anda meningkatkan networth anda ada sesuatu yang hebat. Perkara seperti menyimpan sebagai persediaan untuk bayaran muka rumah, supaya anda bersedia untuk membeli sebuah rumah yang dapat meningkatkan nilai bersih peribadi anda adalah satu. Penjimatan untuk mendapatkan ijazah sarjana tanpa membuat pinjaman pelajar turut menjadi sasaran penjimatan yang besar. Dan yang paling penting ialah simpan yang bersamaan dengan 25 kali gaji sekarang sebagai persediaan untuk saat-saat kecemasan.

SOALAN 3:
Bagaimana anda boleh menetapkan matlamat penjimatan realistik?

Jawapan:
Yang penting adalah untuk mengetahui keupayaan kewangan anda. Semak pendapatan dan perbelanjaan semasa anda. Menetapkan matlamat penjimatan yang tinggi boleh memaksa anda untuk bekerja keras untuk itu. Tetapi jika ia menyebabkan anda stres, anda mungkin perlu mengubah strategi ke arah mencapai target simpanan anda. Anda mahu perjalanan ke arah mencapai matlamat anda menjadi menyenangkan. Jika tidak, anda mungkin berasa kecewa dan menyerah pada matlamat sepenuhnya.

SOALAN 4:
Bagaimana anda boleh mencapai matlamat menyimpan dengan cepat?

Jawapan:
Ini bergantung kepada keupayaan anda untuk menyimpan. Anda boleh capai target dengan segera jika anda boleh menyimpan dengan lebih banyak setiap bulan. Pastikan anda simpan dahulu sebelum membuat sebarang perbelanjaan. Sentiasa rancang perbelanjaan sebulan lebih awal untuk mengelak dari dari sebarang impulse purchase.

SOALAN 5: Apakah matlamat simpanan yang perlu saya ada?

Jawapan:
Ia bergantung kepada masa depan yang anda impikan. Lifestyle idaman anda dan networth anda. Pastikan matlamat simpanan anda akan membawa anda menjurus ke arah impian dan matlamat hidup anda. Itu akan memberi anda motivasi yang lebih besar untuk anda terus berjuang mencapai matlamat dengan lebih cepat dan terancang.

Insyaallah. Biiznillah

pn.rinaharyati
Perancang Kewangan

Image result for financial goals

No comments:

Post a Comment